România devine și ea tot mai preocupată de subiectul jocului responsabil, un subiect la care țări precum Canada sau Australia excelează deja. Așteptăm curând noi detalii legate de Fundația de interes public care va gestiona programe dedicate celor cu probleme de joc sau celor care prezintă un risc mare de a le dezvolta, precum și amănunte legate de Fondul de prevenire a dependenței de jocuri de noroc. Însă, până la noi vești legislative, stă în puterea noastră a tuturor să contribuim la succesul unui joc responsabil.
„Ideal ar fi ca lumea - și industria, în general – să nu se bazeze doar pe recomandările autorităților privind acest subiect delicat, ci să se implice veritabil în prevenirea unor astfel de cazuri încă dinainte ca normele să intre în vigoare, iar instituțiile să funcționeze. Jocul Responsabil ne cere, de fapt, tuturor să fim responsabili și să nu ne mai jucăm cu o situație atât de fragilă, ne cere să facem ceva pentru cei care pierd drumul cel drept și uită că gamblingul nu este nimic altceva decât o altă modalitate de distracție”, spune domnul Dan Iliovici, director executiv al ROMBET.
Cum recunoaștem un caz care are nevoie de ajutor?
Experții în psihologie nu știu cu exactitate ce anume declanșează un caz de gambling compulsiv. Pot fi atât explicații genetice, cât și explicații ce țin strict de factorii de mediu, de prezența altor afecțiuni psihice. Dar, deși nu le putem înțelege pe deplin, putem recunoaște cazurile în care un jucător are nevoie de ajutor.
De pildă, dacă cineva joacă mai mult decât își poate permite, dacă relațiile sale familiale și sociale au de suferit de pe urma gamblingului, dacă apar probleme profesionale în viața sa din cauza jocurilor de noroc, dacă petrece îngrijorător de mult timp în locuri unde se practică gamblingul, dacă evită să dea detalii despre obiceiul lui de practicare a jocurilor de noroc prietenilor sau familei, dacă face împrumuturi ca să acopere datorii la gambling – fiecare din aceste semne ar trebui să ne dea de gândit și să ne facă să luăm măsuri. „Fundația își va intra în rol, Fondul va strânge și el contribuțiile prevăzute de lege, dar este important ca fiecare dintre noi să înțeleagă că un proiect de tipul jocului responsabil trebuie să ne implice pe toți. De la operatorii de jocuri, prietenii și rudele celor afectați până la oficiali”, adaugă domnul Iliovici.
„Escape gamblers” vs. „Action gamblers”
Potrivit experților în psihologie chestionați de siteul www.psychguides.com, cei care suferă de gambling compulsiv pot fi împărțiți în două categorii – cei care vor să evadeze și cei care vor să acționeze, așa numiții „escape gamblers” și „action gamblers”. Cei din ultima categorie sunt cei cărora le place să joace folosind diverse tactici și sfidând sorții. Pokerul, de pildă, este un joc al celor care acționează. Jucătorii din acest tip sunt extrovertiți, încrezători și chiar aroganți.
Cei din prima categorie, care văd gamblingul ca pe o evadare, o activitate care le distrage atenția de la viața de zi cu zi pot fi retrași, introvertiți și pot părea nefericiți. Din orice categorie ar face parte, cei cu probleme de joc sunt într-o zonă risc de a dezvolta depresii, tocmai de aceea ajutorul cerut și primit la timp este extrem de important. Există trei căi principale pentru tratarea problemelor de gambling – psihoterapia, medicația și grupurile de suport.
„De îndată ce toate detaliile funcționării celor două instituții vor fi puse la punct, vom demara atât colaborări cu psihologi pentru programe speciale, cât și campanii de informare și schimburi de experiență cu specialiști care și-au dedicat ultimii ani implementării unor soluții eficiente pentru Jocul Responsabil. Sperăm ca operatorii de jocuri să fie pe deplin conștienți de importanța programelor și să se implice în ele dincolo de contribuția financiară obligatorie”, concluzionează directorul executiv al ROMBET.
Ca de obicei, vă așteptăm părerile și sugestiile legate de subiectul Jocului Responsabil pe adresa: office[at]rombet.com.
-articol apărut în revista Casino Life & Business Magazine nr 64/2015