Transparență, unitate, acțiune

SELECT * FROM gambling WHERE url = 'dan-iliovici-industria-noastra-trebuie-sa-contribuie-si-cu-altceva-la-progresul-societatii-nu-doar-cu-plata-taxelor' ORDER BY date DESC LIMIT 1

Dan Iliovici: "Industria noastră trebuie să contribuie și cu altceva la progresul societății, nu doar cu… plata taxelor"


La nivel mondial, grijile celor din domeniul gamblingului se îndreaptă spre o industrie responsabilă, o industrie care să își protejeze clienții și care să le transmită tuturor un mesaj simplu, dar puternic "jocurile de noroc trebuie sa însemne distracție, entertainment, nu riscuri și probleme".

Tot mai multe țări au adoptat deja sau lucrează la programe speciale dedicate celor cu probleme de joc. România va intra și ea în rândul acestor state, odată cu înființarea fundației ce va fi consacrată jocului responsabil, un demers în care cei de la ROMBET cred foarte tare și pe care l-am susținut dintotdeauna.

Din fundația de interes public vor putea face parte reprezentanții industriei, membri ai Consiliului Consultativ de pe lângă ONJN. Toți vor putea contribui în mod direct la activitățile fundației. În plus, toți organizatorii de jocuri de noroc sunt obligați, prin lege, să susțină financiar activitatea fundației. Mai multe detalii despre acțiunile concrete ale acestei instituții vom afla atunci când se vor pune bazele acestui proiect.


Până atunci, l-am rugat pe domnul Dan Iliovici, director executiv al ROMBET, Asociația Organizatorilor de Jocuri de Noroc, să ne spună câteva cuvinte despre această problemă care preocupă industria la nivel mondial. Cum se vede ea din perspectiva României?

"Mă gândesc de multe ori că, în tot iureșul și efortul acesta de a ne proteja industria și interesele, de a ne certa între noi sau cu legiuitorul, de a arăta cu degetul în stânga și-n dreapta, uităm esențialul: propria imagine.

Aș vrea să vă propun, având în vedere că știm cam ce imagine publică are industria de gambling în România: să trecem de la avea grijă de imagine, la a CONSTRUI O REPUTAȚIE.Majoritatea experților spun că o imagine se construiește, iar o reputație se câștigă. Avem imaginea unei industrii puternice, însă reputația noastră, hai să spunem că lasă de dorit. Vrem să fim crezuți, dar nu încercăm să fim credibili. Dacă-mi permiteți un joc de cuvinte, reușim doar să fim în-crezuți.

Industria noastră, așa cum se întâmplă în toate economiile dezvoltate, trebuie să contribuie și cu altceva la progresul societății, nu doar cu… platataxelor. E un efort global, pe orbita căruia industria de gambling din România trebuie să se înscrie. ROMBET militează pentru acest gen de responsabilitate și a făcut din ea un obiectiv cel puțin la fel de important ca unitatea și transparența industriei.

Ar trebui să începem cu programul Joc Responsabil. Haideți să fim mai vizibili cu lucrurile pe care le facem bine și foarte bine și mai onești cu ceea ce încă vrem să ținem mai departe de ochii opiniei publice.

Haideți să ne deschidem către lume și către cei care au muncit zeci de ani pentru o reputație impecabilă. Haideți să desfințăm miturile negative care ne afectează atât de mult. Haideți să analizăm impactul nostru asupra societății și să încercăm să facem mai mult pentru realizarea unuia din dezideratele cheie ale industriei noastre: TRANSPARENȚA

Am participat la două evenimente majore în ultimele luni, evenimente la care am dezbătut alături de reprezentanți străini ai industriei subiectul delicat al jocului responsabil. “Avem mai multe ținte-cheie pentru care acționăm, dar prima, și cea mai importantă direcție este protejarea clienților - minorii, în primul rând, precum și categoriile vulnerabile și cei cu probleme de dependență", a precizat Harrie Temmink, director adjunct al Directoratului General pentru piața si servicii comunitare al Comisiei Europene pe care l-am cunoscut personal în toamna trecută, la Eastern European Gaming Summit, din Bulgaria.

Cred că sunt câteva chestiuni importante la care trebuie să ne gândim atunci când punem pe hârtie planul proiectului de joc responsabil. Prima ar fi obligativitatea, impusă de Comisia Europeană, ca personalul de specialitate din spațiile în care operatorii au instalat jocuri de noroc să fie instruit să depisteze “problemele legate de dependență și să le prevină sau să le oprească la timp” - oare câți operatori investesc în acest lucru? 

A doua ar fi procentul de risc, cum se spune, adică numărul de persoane din totalul de jucători, predispuse să “dezvolte probleme legate de jocurile de noroc” - cum am putea, oare, evalua acest număr de persoane în România? Și, a treia, cum ne vom pregăti să prevenim, în România, expunerea categoriilor vulnerabile de care vorbea domnul Harrie Temmink, director al Comisiei Europene.


ROMBET va pune la dispoziție întreaga expertiză a reprezentanților săi și va contribui laîntreaga activitate a acestei fundații speciale, cu o dorința sinceră ca România să devină un exemplu de bune practici în domeniul jocului responsabil".

Ca de obicei, așteptăm comentariile și eventualele dumneavoastrăîntrebări pe adresa de email: office[at]rombet.com.

Vă mulțumim!


-articol apărut în revista Casino Life & Business Magazine nr 61/2015



  •   04 martie
  •   Rombet