Transparență, unitate, acțiune

SELECT * FROM gambling WHERE url = 'jocul-responsabil-de-la-lozinca-la-actiune' ORDER BY date DESC LIMIT 1

Jocul responsabil - de la lozincă la acțiune


De ani de zile se discută despre Jocul Responsabil, despre ce măsuri trebuie sa ia operatorii pentru a educa clienții locațiilor de jocuri de noroc (online și landbased), pentru a-i proteja pe cei ce fac parte grupurile vulnerabile față de problemele de joc, de a proteja minorii, dar și de a-i informa cu privire la potențialele probleme ce pot apărea din practicarea excesivă a jocurilor de noroc.

Totodată, în mai toate locațiile de joc sau pe paginile operatorilor sunt prezente îndemnurile clasice adresate jucătorilor, ceva de genul… ”Joacă responsabil”. 

Mai mult, noțiunea de joc responsabil – practicarea jocurilor de noroc într-un mod responsabil – este cuprinsă și în reglementările specifice domeniului nostru, încercând să se dea o forță și mai mare necesității ”implementării” măsurilor ce țin de acest concept.

Bineînțeles că toate acestea reprezintă un lucru necesar, dar nu și suficient pentru a avea un impact semnificativ asupra numărului de cazuri de jucători cu probleme de joc, pentru a scădere a impactului negativ al practicării jocurilor în exces. Aici ar trebui poate să menționăm ca orice lucru făcut în exces, devine în cele mai multe cazuri dăunător.

Dacă o persoană vede o reclamă atractivă la un produs sau serviciu și, dincolo de imaginile îmbietoare, vede îndemnul anost la responsabilitate, nu cred că se va reține acest îndemn, devenit o lozincă bună de aplicat la orice domeniu. Sintagma respectivă va trece neobservată, ca un zgomot de fond. Ba uneori mai și zîmbim în sinea noastră, îngăduitori, când vedem acest îndemn la responsabilitate, zicându-ne: au fost obligați să menționeze această lozincă, dar cine ține cont de ea?!

Integrarea ”Jocului Responsabil” în cultura organizației

Deci dincolo de toate acestea, pentru a fi cu adevărat eficiente, este necesar ca toate acțiunile și programele ce țin de ”jocul responsabil” să fie parte integrantă a strategiei de business a fiecărui operator, inclusiv la nivelul autorităților responsabile de domeniul gamblingului. Degeaba avem un departament sau un responsabil de jocul responsabil in cadrul unei mari companii, dacă persoane/persoanele respective sunt privite ca a cincea roată la căruță, sau dacă ”ne spălăm pe mâini”, și îi mai trimitem din când în când la conferințele ce au ca temă (și) jocul responsabil.

În ce privește autoritatea, există pericolul ca să se piardă din vedere pădurea din pricina copacilor, adică să se omită faptul că unul dintre obiectivele majore ale activității Oficiului ar trebui să fie… protecția jucătorilor, a minorilor, a altor grupuri vulnerabile, precum și educația – ca metoda cea mai eficientă prevenție. Aceste programe nu ar trebui derulate direct de Oficiu, dar reglementările actuale îi permit să joace un rol activ în selectarea celor mai eficiente proiecte, în participarea la finanțarea lor și, ulterior, la evaluarea rezultatelor obținute.

Pasarea responsabilității

Este foarte ușor să dai vina pe industria jocurilor de noroc, reglementarea relaxată sau pe jucătorii înșiși pentru problemele cauzate de jocurile de noroc. 

Dar mai degrabă decât să fim prinși într-un joc al schimbului de resonsabilități, este mult mai productiv să observăm că toată lumea poate juca un rol important în limitarea efectelor negative ale jocurilor de noroc. 

Ne referim la jucători, la operatori, autoritați, specialiști psihologi, chiar și mass-media. Astfel, prin implicarea tuturor acestor factori în domeniul ”jocului responsabil”, rezultatele vor fi semnificativ mai bune decât prin ”afișarea la loc vizibil” a unor îndemnuri sterile la responsabilitate.



  •   24 septembrie
  •   Dan Iliovici