În calitate de partener, Rombet a participat cu o delegație condusă de Dan Iliovici, director executiv, la conferința WrB Responsible Gambling & Reputation Management organizată la Londra, pe 10 septembrie a.c., de Clarion Events.
Evenimentul, ca orice dialog de asemenea ținută și nivel de participare, a fost extrem de bogat în teme, idei și personalități prezente din industria jocurilor de noroc la nivel global. Principalele subiecte abordate au fost: viitorul jocului responsabil în lumina noilor condiții legale și de licențiere (inclusiv din România), armonizarea practicilor și eticii jocului responsabil la nivelul industriei, standardizarea normelor de auto-excludere la nivel pan-european, crearea unui mediu sustenabil de afaceri în industria jocurilor de noroc.
Unul dintre cele mai dezbătute subiecte a fost sustenabilitatea domeniului și modul în care jocul responsabil poate contribui la acest proces. Sub excelenta moderare a lui Pieter Remmers – una dintre cele mai autorizate voci ale acestui domeniu, care este deja cunoscut și mediului de afaceri din România – participanții au ajuns la concluzia că principalul rol îl joacă operatorii: ei sunt cei care trebuie să se îngrijoreze privind efectele negative ale jocurilor de noroc, ei trebuie să acționeze și să facă mai mult, ei trebuie să participe activ la crearea și îmbunătățirea programelor de joc responsabil.
A fost dat exemplul industriei auto din anii ’60, când li s-a cerut producătorilor să îmbunătățească siguranța mașinilor. Fabricanții auto au fost cei care au făcut cercetări, experimente, teste (Euro NCAP), si au reusit să realizeze mașini mai sigure. Publicul, autoritățile, mass-media nu cunoșteau domeniul așa cum îl știau cei din industrie. ”La fel trebuie să se întâmple și în cazul jocurilor de noroc”, au afirmat răspicat participanții.
La rândul nostru, am remarcat că în Marea Britanie, la fel ca în România, există o atitudine negativă față de jocurile de noroc. Programele de tip ”joc responsabil”, transparența, discuțiile dintre reprezentanții industriei și public (mass-media, autorități, cei afectați de jocurile de noroc – familiile lor), ar putea să schimbe asta. Wanda Goldwag, președintă și comisar pentru standarde independente al The Senet Group, a afirmat limpede: dacă industria de gambling nu “joacă” responsabil, vor veni alții care ne vor lua businessul – o referință la posibile legi restrictive, adoptate la presiunea opiniei publice. ”O bună reputație a industriei va influența pozitiv și atragerea de buni specialiști (IT, finanțe, contabilitate etc.), precum și păstrarea lor în companiile pentru care lucrează”, a mai spus Goldwag.
Un alt aspect marcat de participanți a fost… ”inflația” de voci care își atribuie calitatea de ”lideri în industrie”, ceea ce dăunează unității domeniului. Poziția Rombet a fost foarte clară, așa cum am enunțat-o în mod repetat și la evenimentele interne, din România: cel puțin în domeniul jocului responsabil ar trebui să înțelegem că avem interese comune, că asociațiile nu sunt în niciun fel de competiție. Avem nevoie, în schimb, de dialog, de colaborare. Dacă nu avem încredere unii in alții, lucrurile nu vor funcționa. Nici în programele de tip joc responsabil, nici în industria jocurilor de noroc, per ansamblu.
Evenimentul de la Londra a fost un succes: a reușit să sistematizeze, în doar o zi de lucrări, toate progresele făcute în domeniu la nivel european și a pus punctul pe i în cazul celor mai ”spinoase” subiecte. Mulțumim, pe această cale, partenerilor noștri de la Clarion Events care ne-au facilitat participarea și, astfel, promovarea acestor mesaje importante în comunitatea de afaceri din România.