Transparență, unitate, acțiune

SELECT * FROM gambling WHERE url = 'proiectele-nationale-dedicate-jocului-responsabil-prind-contur' ORDER BY date DESC LIMIT 1

Proiectele naționale dedicate Jocului Responsabil prind contur


După primele menționări în lege ale fundației de interes public pentru jocul responsabil, iată că parlamentarii încep să stabilească și detaliile programelor care îi vor proteja pe românii amatori de jocuri de noroc.

Astfel, pe lângă instituția deja pomenită, printr-un amendament la OUG 92/2014 se propune și înființarea unui „fond de prevenire a dependenței de jocuri de noroc”, care va fi la dispoziția O.N.J.N. și la care vor fi obligați sa contribuie toți organizatorii de jocuri de noroc licențiați.

Astfel, fundația de interes public nu va mai colecta sumele respective, cum fusese prevăzut inițial, ci doar va derula activitățile și programele de protecție a jucătorilor care vor fi finanțate din acest „Fond de prevenire a dependenței de jocuri de noroc”. Procedura exactă de administrare a acestui Fond urmează să fie stabilită prin ordin al președintelui ONJN.

Activitățile și programele de protecție a jucătorilor care vor fi finanțate din „Fondul de prevenire a dependenței de jocuri de noroc” vor putea fi derulate de fundația de interes public, în colaborare cu Centrul Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog sau alte O.N.G-uri, conform prevederilor ordinului președintelui O.N.J.N.


Contribuțiile anuale la acest fond – prevăzute în amendamentul propus în data de 21 aprilie – sunt următoarele:

a) organizatorii de jocuri de noroc la distanță licențiati din Clasa I - 5.000 de euro anual

b) persoanele juridice implicate direct în domeniul jocurilor de noroc tradiționale și la distanță licentiați din Clasa II - 1.000 de euro anual

c) jocurile la distanță monopol de stat Clasa III 5.000 de euro anual

d) organizatorii de jocuri de noroc tradiționale licențiați - 1.000 de euro anual


Sumele vor fi alocate pentru activitățile și programele de protecție a tinerilor și a jucătorilor față de eventualele probleme legate de jocurile de noroc, prevenirea si tratamentul dependentei de jocuri de noroc, realizarea promovării și publicității responsabile, soluționarea promptă și eficientă a litigiilor dintre un organizator de joc și un jucător, sub condițiile și în conformitate cu procedura stabilită prin ordin al președintelui O.N.J.N.


Și planurile fundației de interes public care va urmări protejarea jucătorilor merg mai departe. Domnul Dan Iliovici, director executiv al Asociației Organizatorilor de Jocuri de Noroc, ROMBET, ne vorbește despre posibilele proiecte pe care le-am putea vedea puse în practică de fundația dedicată jocului responsabil. “Printre proiectele eis-ar putea număra, și consider că ar fi extrem de utilă, organizarea de conferințe, mese rotunde,, cu specialiști în domeniul protecției tuturor categoriilor de risc, în special a tinerilor. Astfel, reprezentanții industriei, toți cei implicați în programele de joc responsabil din țara noastră, vor putea beneficia de practica celor care se ocupă deja de mulți ani de aceste programe în alte țări. –Schimbul de experiență pe tema celor mai bune practici în acest domeniu poate fi extrem de folositor.

Totodată, pe lângă contribuția financiară obligatorie din partea organizatorilor de jocuri de noroc – pe care o va prelua fondul nou propus în amendamentul de la Comisia de Buget Finanțe din Camera Deputaților – fundația ar putea organiza acțiuni proprii de strângere de fonduri, în vederea îndeplinirii obiectivelor sale. De exemplu, ar putea avea loc evenimente caritabile care vor sensibiliza opinia publică în privința necesității protecției tinerilor, informării și educării celor ce doresc sa participe la jocurile de noroc. Am putea asista, de pildă, la o Gală anuală a premiilor Fundației, pentru cele mai bune practici de educare și prevenire a dependenței, exemple cu adevărat pozitive într-o industrie despre care presa generalistă relatează aproape exclusiv lucruri negative.

Fundația s-ar putea ocupa și de organizarea unor caravane prin țară care vor urmări săducă vestea programelor de informare si protecție a jucătorilor cu probleme  Reprezentanții instituției le vor putea vorbi despre prevenirea problemelor de joc, despre jocul de noroc ca o modalitate de distracție și socializare, și nu ca un mijloc de îmbogățire.”.


Vom urmări în continuare, cu interes, toate noutățile pe tema acestui subiect fierbinte pentru industria din gambling din România și promitem să vă ținem la curent. Ca de obicei, vă așteptăm părerile și sfaturile pe office[at]rombet.com.


-articol apărut în revista Casino Life & Business Magazine nr 63/2015



  •   23 aprilie
  •   Rombet